Tehnologija

OFFSET PRIPREMA

PC i MACINTOSH

računala

EVERSMART PRO II

plošni skener

PRINERGY CONNECT 5.1

sustav za montažu i RIP-anje

HEIDELBERG PRINECT PREPRESS INTERFACE

sustav za automatsko predpodešavanje bojanika u tisku

CREO LOTEM 800 II

CTP osvjetljivač ploča

EPSON STYLUS PRO 9800

ploter za izradu probnih otisaka (100 cm širine)

EPSON STYLUS PRO 9880

ploter za izradu probnih otisaka (100 cm širine)

CANON Ir7200

uređaj za digitalni tisak

KODAK INSITE

podatkovni server za komunikaciju s naručiteljima

Tim grafičkih inženjera unutar Tehnološke pripreme rada izrađuje radni nalog, osnovni dokument u kojemu su točno definirane sve faze proizvodnog procesa. Određujući format i izgled tiskovnog arka, količine papira, boje i ostalih materijala, definiraju sve faze proizvodnog procesa (od pripreme, tiska i dorade, sve do isporuke) točno u detalje. Obrađeni radni nalog sa svim pratećim dokumentima i materijalima (rukopis, lista primopredaje, „špigl“, uzorak, originali za reprodukciju, CD ili disketa) predaju u Offset pripremu.

Odjel Offset pripreme predstavlja prvu fazu samog proizvodnog procesa određenog grafičkog proizvoda. Potrebne materijale naručioc dostavlja putem našeg ili vlastitog FTP servera, e-maila ili na nekom od prijenosnih medija, najčešće u PDF formatu. Na računalu (PC i Macintosh) se radi montaža te se RIP file-ovi ili probni otisci (isprinti) šalju naručiocu na korekturu, ovisno o željama i mogućnostima naručioca. Za izradu isprinta i probnih otisaka koriste se Epson Stylus Pro 9800 i Epson Stylus Pro 9880 ploteri.

Priprema5.jpg Priprema2.jpg

Slika 1. Epson Stylus Pro 9800

Kod RIP-anja se najčešće koristi AM raster, ali ponekad i FM raster. Nadalje, naručioc može dostaviti materijale koji zahtijevaju prethodnu obradu, skeniranje, prijelom teksta, lekturu, korekturu i slično. Neki poslovi zahtijevaju ručnu montažu araka i klasičnu izradu offsetnih ploča pomoću kopirnih uređaja, no takvi postupci su zastarjeli i upotrebljavaju se samo kod vrlo jednostavnih proizvoda ili u slučajevima kada postoje već gotove montaže.

Zrinski najvećim dijelom upotrebljava CTP tehnologiju koja omogućuje izravnu izradu ploča pomoću računala i CTP uređaja. Tiskara Zrinski je 2001. godine prva u Hrvatskoj instalirala takav uređaj. Investiranje u njega pridonijelo je zaokruživanju tehnološkog procesa koji omogućuje bržu obradu radnih naloga digitalnom montažom, brzu i kvalitetnu izradu ploča za tisak te smanjenje troškova i rokova proizvodnje s ciljem postizanja konkurentnosti. Ploča osvijetljena na CTP uređaju kvalitetnija je i preciznija od one napravljene klasičnim putem te omogućuje kraće vrijeme pripreme tiskarskog stroja, kvalitetniji tisak te precizan registar.

Creo Lotem II

Slika 2. CREO LOTEM 800 II, CTP osvjetljivač ploča

Offset priprema upotrebljava i Heidelbergov Prinect Prepress Interface kojim se prema montažnim arcima stvaraju PPF datoteke za automatsko predpodešavanje bojanika u tisku.

Idući u korak s trendovima u grafičkoj industriji i prateći korak modernizacije, Zrinski je uveo i sustav Kodak InSite. Ovaj snažan alat omogućuje sigurnan web pristup klijentima i operatorima pripreme te služi za daljinsko sakupljanje poslova, praćenje napretka i suradnje, daljinsko odobrenje i ovlaštenje te automatizira neke od najkritičnijih koraka radnog toka.
Time je klijentima i korisnicima omogućen pristup vlastitome radu bilo gdje i bilo kada bez potrebe za posebnim hardverom ili softverom. InSite Prepress je pridonio brzom i automatskom radnom toku s manje pogrešaka i troškova.


OFFSET TISAK

Slika3. Offset tisak

Heidelberg Speedmaster

102-8-P4

PressCenter

8 boja

4/4

102 x 72 cm

Heidelberg Speedmaster

102-8-P

CPTronic

8 boja

4/4

102 x 72 cm

Heidelberg Speedmaster

102-5-P3

CP2000

5 boja

2/3

102 x 72 cm

Heidelberg Speedmaster

102-5-F

CPTronic

5 boja

5/0

102 x 72 cm

Heidelberg Speedmaster

102-5-FP

CPC

5 boja

4/1

102 x 70 cm

Heidelberg SORM2 boje


72 x 51cm

Heidelberg GTO

ZP


2 boje


46 x 32 cm

Heidelberg Image Control


U odjelu Offset tiska Zrinski raspolaže s više različitih ofsetnih tiskarskih strojeva za tisak na arke među kojima je najnoviji stroj B1 formata Heidelberg Speedmaster SM 102-8-P sa 8 tiskovnih jedinica i mogućnošću obostranog tiska (4/4) pri brzini od 13.000 otisaka na sat. Stroj je opremljen PressCentrom, suvremenom kontrolnom stanicom za računalno upravljanje strojem te pametnu automatizaciju procesa pripreme i tiska.

Slika 4. Heidelberg Speedmaster SM 102-8-P

Na svim se strojevima koristi Prinect Prepress Interface software za automatsko predpodešavanje bojanika kako bi se skratilo vrijeme pripreme i smanjila potrošnja materijala do dobrog otiska.

Slika 5. Heidelberg Prinect Prepress Interface (screenshot)

Za kontrolu otisaka koristi se Image Control, uređaj za spektrofotometrijsku kontrolu otisaka i praćenje procesa tiska što omogućuje brži dolazak do ciljanih vrijednosti na otisku. Velika je prednost ovog uređaja što nije ograničen samo na mjerenje kontrolnog klina, već može slikovno analizirati cijeli arak te tako još preciznije regulirati pojedinu tiskovnu jedinicu i kontrolirati otisak tijekom tiska. Na taj se način osigurava standardizirani otisak, tj. ponovljivost u bilo koje vrijeme.

Slika 6. Heidelberg Image Control

Pored standardnih CMYK boja, moguće je otiskivati i spot bojama, zlatnom i srebrnom bojom te zaštitnom bojom vidljivom samo pod UV svjetlom. Za lakiranje se koriste sjajni, mat i zaštitni lakovi kao i specijalni mirisni lakovi.

Moguće je otiskivati na različite papire od 40 do 350 g/m2, kao i na voluminozne, pigmentirane i zaštitne papire.


KNJIGOTISAK

Polygraph Victoria V 1040-2

1 boja

102 x 72 cm

Heidelberg Cylinder

1 boja

77 x 56 cm

Heidelberg Cylinder

1 boja

77 x 56 cm

Heidelberg Cylinder

1 boja

77 x 56 cm

Heidelberg Cylinder

1 boja

77 x 57 cm

Heidelberg Cylinder

1 boja

58,5 x 46 cm

Heidelberg Cylinder

1 boja

58,5 x 40 cm

Heidelberg TIGL

1 boja + NUMERACIJA

25 x 35 cm

Heidelberg TIGL

1 boja + FOLIOTISAK

25 x 35 cm

Heidelberg TIGL

1 boja + FOLIOTISAK

25 x 35 cm

Gietz FN

FOLIO TISAK

40 x 30 cm

Rabolini

ŠTANCA

75 x 55 cm

Polygraphischer

FOLIOTISAK

35 x 24 cm

Knjigotiskarski odjel najstariji je u tiskari Zrinski. Većina strojeva tog odjela nekad se, u samim počecima rada tiskare, upotrebljavala isključivo za tisak, dok se danas pretežno koriste za doradne i specifične poslove kao što su štancanje, perforiranje, biganje, slijepi tisak (blind druck), foliotisak, numeracija i termotisak. Kao primjer specifičnih poslova može se navesti tisak žiga na omotnicama Hrvatske pošte.

Slika 7. Heidelberg Cylinder strojevi

 

Slika 8. Tiskovna forma – visoki tisak

Slika 9. Numeratori i štanca

Polygraph Victoria je najveći knjigotiskarski stroj u odjelu Knjigotiska. Koristi se za biganje araka do formata B1.

Slika 10. Polygraph Victoria V 1040-2

Slika 11. Tiskovna forma za visoki tisak

Slika 12 . Heidelberg Tigl - Tisak žiga na omotnicama (specifični poslovi)


DORADA

Slika 13. Dorada

Stroj za rezanje

POLAR 115 X

Stroj za rezanje

WOHLENBERG 115 MCS3

Stroj za rezanje

ORIGINAL PERFECTA SEY 115-1

Stroj za savijanje

HEIDELBERG STAHLFOLDER KD78 proline

Stroj za savijanje

HEIDELBERG STAHLFOLDER KH78

Stroj za savijanje

HEIDELBERG STAHLFOLDER

Stroj za sabiranje i šivanje žicom

MÜLLER MARTINI PRESTO E90

Stroj za šivanje koncem

GRAFOTEC ASTRONIC 180

Stroj za šivanje koncem

MÜLLER MARTINI VENTURA

Stroj za štepanje koncem

BAGAT

Linija za izradu tvrdih korica

KOLBUS DA-260

Linija za tvrdi uvez knjiga

STAHL VBF BL 200

Linija za meki uvez knjiga

(sabiračica + hotmelt/PUR + trorezač)

KOLBUS

(ZU + KM + HD)

Stroj za predlist / zalist

HUNKELER VEA 520 KKS

Stroj za spiralni uvez žicom

JAMES BURN CM 22

Stroj za spiralni uvez kontinuirani

ERNST PFÄFFLE F44 + 77

Stroj za perforiranje poštanskih maraka

BICKEL MPA 65

Stroj za plastificiranje

VECOSYSTEM USA DRY 72

Linija za vakumiranje

PACTUR AUTO L30

Krugorezač

KOLBUS PK 170

Tiskara Zrinski ima mogućnost izrade svih vrsta uveza knjiga kao što su tvrdi, meki, klamani, spiralni i integralni uvez knjiga. Osim strojnog uveza tiskara nudi i ručni uvez knjiga stručnih knjigoveža te na taj način može udovoljiti svim potrebama kupaca, čak i onima s posebnim zahtjevima.

Osim knjiga proizvodni program obuhvaća izradu svih vrsta prospekata, plakata, blokova, rokovnika, kalendara, razglednica, naljepnica, etiketa, obrazaca, vrijednosnica i sličnog.

STROJEVI ZA REZANJE PAPIRA

Slika 14. Strojevi za rezanje papira


KRUGOREZAČ

Krugorezač služi za rezanje ljepenke kružnim noževima. Maksimalni broj noževa odnosno rezova u jednom prolazu je 8. Za rezanje ljepenke uvijek su potrebna dva prolaza. Minimalni format rezanja je 85x150mm, a maksimalni format ljepenke koja može u stroj 1400x1000mm. Moguće je rezati ljepenku od 0,8 do 4 mm debljine.

Slika 15. Krugorezač Kolbus PK 170

STROJ ZA SABIRANJE I ŠIVANJE ŽICOM

Stroj za šivanje žicom sadrži 6 sabirnih stanica, nudi dobru učinkovitost pri maksimalnoj brzini od 9000 taktova na sat, štedi prostor i predstavlja visoki stupanj automatizacije po produktivnosti i učinkovitosti. Iznimno je jednostavan za podešavanje te je vrijeme pripreme reducirano za 50 %. Trorezač na kraju stroja omogućuje podešavanje bez alata. Zbog novog redoslijeda reza i ergonomskog načina gradnje mehanizmi za rezanje i dovođenje se mogu lagano vidjeti i podesiti. Kod uveza žicom na ovom stroju, minimalni format knjižnog bloka može biti 100x140 mm, a maksimalni 300x360 mm, debljina knjižnog bloka do 10 mm, a minimalni razmak od sredine do sredine klamera 75 mm.

Slika 16. Stroj za sabiranje i šivanje žicom (klamanje)

STROJEVI ZA ŠIVANJE KONCEM

Strojem za šivanje koncem mogu se obrađivati najrazličitije vrste araka s optimalnom brzinom i visokom kvalitetom šivanja, a upotrebljava se za kvalitetnu izradu knjižnih blokova za meki i tvrdi uvez. Stroj Muller Martini ventura se odlikuje patentiranom izradom omči pomoću raspuhujućeg zraka. To znatno skraćuje vrijeme pripreme stroja i time povisuje ekonomičnost proizvodnje. Integriran sustav za optičku kontrolu nadzire otvorene arke za ispravan redoslijed i otvaranje. Na stroju Ventura se sva podešavanja širiine vrše preko motora za podešavanje čime se skraćuje vrijeme pripreme te postiže visoka preciznost podešavanja. Podacima upravlja Commander i mogu se po potrebi pozivati iz memorije.

Kod šivanja koncem na ovom stroju, minimalni format knjižnog bloka može biti 85x120 mm, a maksimalni 320x510 mm, a maksimalni broj otvaranja 4/4.

Slika 17. Stroj za šivanje koncem Müller Martini Ventura

Slika 18. Šivani arci

Kod šivanja koncem na stroju Astronik 180 minimalni format knjižnog bloka može biti 75x150 mm, a maksimalni 320x420 mm, a maksimalni broj otvaranja 4/4.

Slika 19. Stroj za šivanje Grafotek Astronic 180

ŠTEPANJE KONCEM – BAGAT

Stroj za štepanje koncem koristi se kod šivanja specifičnih knjižica kao što su štedne knjižice, radne knjižice, učeničke knjižice itd. Štepani uvez može biti meki i tvrdi, a način šivanja je kao kod šivanja tekstila. Maksimalna visina knjižnog bloka koji je moguće štepati ovim strojem iznosi 720 mm.

stepano1 stepano2

Slika 20. Štepani uvez

LINIJA ZA MEKI UVEZ KNJIGA - KOLBUS (sabiračica + hotmelt/PUR + trorezač)

Linija za broširani (meki) uvez knjiga sastoji se od 3 dijela: linije za sabiranje araka (ZU) koja se sastoji od 21 sabirne jedinice, linije za lijepljenje knjižnog bloka i stavljanje korica zajedno sa tunelom za sušenje (KM) te trorezača za obrezivanje knjižnog bloka s tri strane (HD). Stroj je u mogućnosti uvezati 3500 knjiga na sat s dvije različite vrste ljepila ( za nepremazane i premazane papira). Minimalni format knjižnog bloka za ZU jedinicu je 100x125 mm, a maksimalni 310x460 mm. Za KM jedinicu minimalni format knjižnog bloka je 100x125 mm, a maksimalni 310x390 mm. Minimalna debljina hrpta je 3 mm a maksimalni 60 mm. Maksimalni format neobrezanog knjižnog bloka za HD jedinicu je 305x400x80 mm, a za obrezani knjižni bloka minimalni format je 100x120x2 mm, a maksimalni 300x360x80 mm.

Slika 21. Kolbus – sabiranje (ZU jedinica)

Slika 22. Kolbus – linija za lijepljenje knjižnog bloka i stavljanje korica zajedno sa tunelom za sušenje (KM jedinica)

Slika 23. Kolbus – trorezač (HD jedinica)

Slika 24. Meki uvez

Slika 25. Meki uvez s klapnama

STROJNO SAVIJANJE

Zrinski raspolaže s tri stroja za savijanje koji mogu savijati papire do formata 1020 x 720 mm. Brzina samog savijanja ovisi o vrsti papira, formatu, bojama u tisku i sličnome.

Slika 26. Strojevi za savijanje Heidelberg Stahlfolder

LINIJA ZA TVRDI UVEZ KNJIGA

Linija za tvrdi uvez knjiga (STAHL VBF BL 200) omogućuje uvez knjiga od formata 100 x 100 mm do formata 270 x 380 mm. Knjige mogu biti ravnog ili zaobljenog hrpta debljine od 5 do 70 mm. Sam stroj ostvaruje visoku kvalitetu te stavljanje i lijepljenje knjižnog bloka u tvrde korice brzinom do 1350 knjiga na sat.

Prethodnu i neophodnu fazu liniji za tvrdi uvez knjiga čini linija za izradu tvrdih korica (KOLBUS DA-260). Njome je moguće izraditi tvrde korice od minimalnog formata 202 x 140 mm do maksimalnog formata 670 x 390 mm te širine hrpta do 90 mm. Također, moguće je koristiti ljepenku debljine 1 – 4 mm te kromokarton debljine 0,3 – 0,6 mm. Ljepenka se može presvlačiti različitim vrstama materijala (papir, sintetski materijali, platno, koža).

Slika 27. Kolbus DA-260

Uvez većih i debljih knjiga radi se ručno i vrlo precizno. Najznačajnija knjiga izrađena u Zrinskom je Grote Atlas, izrađen za nizozemskog naručitelja.

atlas3 atlas4

Slika 28. Grote Atlas

STROJ ZA PLASTIFIKACIJU

Stroj za plastifikaciju Vecosystem USA DRY 72 ima mogućnost plastificiranja od formata 25x35 cm do formata 102x72 cm. Folije za plastifikaciju mogu biti sjajne ili mat i dolaze u rolama širine 635 ili 695 mm.

Slika 29. Plastificirka Vecosystem USA DRY 72


VRIJEDNOSNICE

Alat za zupcanje

Slika 30. Alat za perforiranje poštanskih maraka

U odjelu Vrijednosnica izrađuju se poštanske marke, markice za vina, čekovi, ulaznice, prijevozne karte, bonovi i razne druge vrijednosnice s unikatnim rješenjima zaštite od krivotvorenja. Proces se odvija u posebnim i osiguranim uvjetima koji sprečavaju neželjeni nestanak vrijednosnica te je popraćen detaljnim vođenjem zapisnika o količinama papira i nesukladnih proizvoda (makulatura). Makulature se uništavaju po završetku proizvodnje određene vrijednosnice, a proces proizvodnje i uništavanja je ponekad kontroliran i od strane kupca.

svasta karnet

bozur maksimum karte

Slika 31. Razne vrijednosnice

Zrinski danas tiska sve hrvatske poštanske marke, te njihove prateće materijale kao što su prigodna omotnica (FDC), karnet, prospekt te maksimum karte. Za tisak poštanskih maraka upotrebljava se bijeli gumirani papir gramature 120 g/m2 s logotipom Hrvatske pošte vidljivim pod UV svjetlom (zaštita).

Pod Uv svjetlom Blinddruck Foliotisak

Logotip HP pod UV svjetlom Slijepi tisak na poštanskoj marki Foliotisak na poštanskoj marki

Slika 32. Efekti na poštanskim markama

Marke mogu biti kvadratnog ili okruglog oblika te različitih veličina. Moguće je ostvariti linijsko, češljasto i kutijasto zupčanje, a od dodatnih tehnika koje se primjenjuju na poštanskim markama tu su spot lakiranje (visoki sjaj parcijalnih površina), slijepi tisak (blinddruck) koji služi za naglašavanje detalja izbočenjem određenog dijela površine, foliotisak (termotisak folijama), termografija i štancanje te tisak specijalnim sigurnosnim bojama. Svi ovi dodatni postupci nisu samo u funkciji dizajna već su i dio zaštitnih elemenata ugrađenih u svaku marku.

astronomija expo sanducic

bozur manki bozur+tramvaj

Slika 33. Poštanske marke i prigodne maksimum karte

Odjel Vrijednosnica raspolaže i posebnim pisačem za ispis numeracija raznih markica kao što su markice za vina.

trakice

Slika 34. Markice za vina


O nama Reference
Kontakt
ZRINSKI d.d.

Dr. Ivana Novaka 13, 40000 Čakovec

Tel: +385 (40) 37 22 22
Fax: +385 (40) 37 22 12
Prodaja:  +385 (40) 37 22 77
E-mail: zrinski@zrinski.hr


FILATELISTIČKA I POŠTANSKA LITERATURA
198,00 kn
oofil